Start / Magasinet / Hvordan velger jeg riktig strømaggregat?

Hvordan velger jeg riktig strømaggregat?

Hvordan velger jeg riktig strømaggregat?

Tips og Råd

Det kan vara svårt att veta vilket elverk man ska välja, här går vi igenom lite tekniska detaljer kring valet av elverk.

For å velge riktig strømaggregat må du først vurdere effekten i watt. Alle elektroniske produkter er merket med den mengden watt de forbruker. Generelt sett stemmer denne merkingen for de fleste produkter, men det finnes unntak som er viktig å være klar over - induktive belastninger. Induktive belastninger omfatter produkter med elektriske motorer eller mye metall, for eksempel kjøleskap, kompressorer, mikrobølgeovner, klimaanlegg og andre større maskiner. Disse produktene trekker mer watt i oppstartsfasen, kalt startstrøm eller toppeffekt, enn det som er oppgitt på merkelappen. Vanligvis er denne startstrømmen omtrent dobbelt så stor som den kontinuerlige effekten, men den kan være opptil fire til fem ganger større. Et strømaggregat leverer vanligvis en startstrøm eller toppeffekt og en litt lavere kontinuerlig effekt. Det er viktig å ha en god margin mellom produktets effekt og strømaggregatets kontinuerlige effekt. Et strømaggregat bør kunne levere minst 10% mer effekt enn det produktet krever.

Kan jeg drive datamaskin og annen følsom elektronikk fra et strømaggregat?

Det anbefales ikke å drive følsom elektronikk fra et vanlig strømaggregat. Imidlertid kan strømaggregater med inverterteknologi, som gir ren sinus, absolutt brukes til følsomt utstyr, da de gir samme type strøm som du har hjemme i en stikkontakt. Champions inverter-strømaggregater gir ekstremt stabil og pålitelig strøm som egner seg godt for all slags fin elektronisk utstyr. Et strømaggregat uten inverter, men med AVR (Automatisk Volt Regulator), kan også brukes til følsomt utstyr. Forskjellen er at AVR-funksjonen slår av strømaggregatet hvis det oppdages spenningsvariasjoner, i stedet for å opprettholde en jevn spenning.

Hvilken størrelse strømaggregat trenger jeg til min sveiseapparat?

Effekten til en sveiser angis i utgående effekt i ampere, i motsetning til andre enheter som angis i inngående effekt i watt. For å beregne inngående effekt på en sveiser deler du den angitte utgående effekten med 30. Et eksempel: En sveiser trekker 130A. 130/30 = 4,3 kW eller 4300W. Da dette er en estimert verdi, anbefaler vi å velge et strømaggregat som gir litt høyere kontinuerlig effekt enn nødvendig. Sveiseapparater har vanligvis også høy startstrøm, noe som kan kreve en større størrelse på strømaggregatet. Dette kan imidlertid kompenseres ved at mange sveiseoperasjoner sjelden utføres med full effekt.

Hvordan kobler jeg strømaggregatet mitt til huset ved strømbrudd?

Det er viktig å aldri koble strømaggregatet til det faste strømnettet. Hvis det er koblet til det faste strømnettet, kan det føre til at strømaggregatet prøver å forsyne hele nabolaget eller en elektriker som har kommet for å reparere et kabelbrudd. Det finnes måter å la strømaggregatet ditt fungere som nødstrøm mer eller mindre automatisk hvis det faste strømnettet svikter. Dette skal ALLTID utføres av en utdannet elektriker. Vi avstår derfor fra å gi nærmere råd og tips på dette området.

Produkter brukt i artikkelen

Champion Generators
Champion inverteraggregat The Mighty Atom 2,2 kW
7 691 kr
På lager
Champion Generators
Champion aggregat CPG3500 2,8 kW 1-fase bensin

Utgått

Gå til

Relaterte artikler

Magasin

Hva du bør tenke på når du kjøper snøfreser