Start / Magasinet / Slik installerer du din robotgressklipper

Slik installerer du din robotgressklipper

Slik installerer du din robotgressklipper

Tips og Råd

Hage

Din robotgressklipper gjør vedlikeholdet av plenen din til en sann glede – og enkelt. Robotgressklipperen krever minimal innsats fra deg, og plenen din holdes i topp stand gjennom kontinuerlig klipping. Den omtrentlige innsatsen du må gjøre, er å installere robotgressklipperen for din hage. Hvis dette gjøres riktig fra begynnelsen, er det bare å lene seg tilbake og la robotgressklipperen gjøre jobben sin. Å installere en robotgressklipper trenger ikke å være vanskelig. Her er en enkel guide i 10 trinn om hvordan du installerer din robotgressklipper.

1. Tegn en skisse av hagen din

For å gjøre installasjonen enklere og sikre deg at alt blir riktig fra begynnelsen, er det lurt å lage en skisse av hagen din. Marker hus, blomsterbed, gangveier og andre områder som trenger avgrensning. Tenk gjennom slik at robotgressklipperen kan bevege seg fritt over hele hagen. Marker hvor du skal plassere ladestasjonen (punkt 2), øyer (punkt 5), hvordan avgrensningskabelen skal løpe (punkt 3) og hvor guidekabelen skal trekkes og kobles til avgrensningskabelen (punkt 6).

Begransningkabel

2. Plasser ladestasjonen

Ladestasjonen sender signaler til avgrensnings- og guidekabelen og sørger for at robotgressklipperen lades ved behov. Ladestasjonen bør plasseres sentralt i hagen. Sørg også for at det er en stikkontakt i nærheten. Ladestasjonen skal stå på plenen, ikke utenfor kanten. Sørg for at det er to meter uten hindringer på hver side og foran ladestasjonen. Bak ladestasjonen gjør det ingen ting om det er hindringer, som en vegg eller gangvei. Plass i skygge foretrekkes, men er ikke nødvendig.

3. Legg ut avgrensningskabelen

Avgrensningskabelen er den som markerer klippeområdet for robotgressklipperen. Begynn ved ladestasjonen og spar cirka 50 cm kabel ved ladestasjonen for senere tilkobling. Forskjellige hindringer i hagen må ha forskjellige avstander til avgrensningskabelen – dette kan variere avhengig av modellen av robot du har*:

  • Faste murer og vegger: 30 cm.
  • Blomsterbed og hageområder: 20 cm.
  • Grusganger: 20 cm.
  • Dammer og vann: 30 cm. Sørg også for at det er en kant for å forsikre deg om at klipperen ikke tar et bad.
  • Harde gangveier som fliser og asfalt i nivå med plenen: 5 cm.
  • Gangveier i nivå med plenen av stein, betong eller asfalt som løper gjennom hagen, trenger ikke å markeres. Gressklipperen kjører enkelt over dem. Trær trenger heller ikke å merkes, da robotgressklipperens sensorer registrerer treet ved kollisjon og snur og fortsetter i en annen retning. Mer skjøre trær og busker bør merkes som øyer (se punkt 5).

Når du kommer tilbake til ladestasjonen, la ca. 50 cm ekstra kabel stå igjen. Dette er for tilkobling (se punkt 7).

*Les i bruksanvisningen og sjekk målestokken som følger med for spesifikasjoner for din robotgressklipper.

begransning

4. Avgrensningskabelen tett mot bakken

Sikre kabelen i bakken med medfølgende klyper, plassert med ca. 70 cm mellomrom. Hvis plenen er ujevn, kan det være nødvendig med tettere plassering av klypene. Kabelen må aldri henge i luften, da det er fare for brudd. Unngå dette ved å sette ekstra klyper. Avgrensningskabelen vil synke ned i plenen etter noen uker.

Hvis hagen din er veldig kupert eller hvis du ikke vil ha kabelen synlig fra begynnelsen, kan du grave ned kabelen. Lag en fure med en spade eller vinkelsliper og legg kabelen ca. 2 centimeter dypt.

5. Lag øyer rundt hindringer

Hvis du har busker eller blomsterbed som øyer på plenen, må disse også merkes med avgrensningskabelen. Se på skissen din (punkt 1) for å finne det nærmeste punktet til avgrensningskabelen. Dra deretter avgrensningskabelen rett ut fra dette punktet til øya. Ikke slå ned klypene helt – de samme klypene skal brukes på vei tilbake til avgrensningskabelen ved plenens ytterkant etter merkingen av øya. Ved å sette avgrensningskabelen i de samme klypene, er de tett nok til at robotgressklipperen ikke vil se det som en begrensning, men kjøre over den.

Sett kabelen i en passende avstand til hindret ved øya (se punkt 3).

Det er viktig å ikke krysse avgrensningskabelen. Gå fra plenens ytterkant, rett ut til øya, rundt øya og tilbake på den andre siden av hindret til plenens ytterkant, deretter fortsetter markeringen av plenens ytterkant.

öar

Plasser ut guidekabelen

Guidekabelen er den kabelen som robotgressklipperen bruker for å finne tilbake til ladestasjonen når klipperen trenger å lades eller har klippet ferdig. Når du lager skissen din over hagen (se punkt 1), identifiser den eller de stedene i hagen som er fjernet fra ladestasjonen. På disse stedene må du lage løkker med ca. 20 cm ekstra kabel når du legger ut avgrensningskabelen (punkt 3). Ved disse stedene vil guidekabelen festes.

Begynn å trekke guidekabelen fra ladestasjonen og spar ca. 50 cm kabel ved ladestasjonen. Trekk deretter kabelen to meter rett ut fra ladestasjonen og videre mot det markerte punktet på guidekabelen. Fest kabelen med klyper, også her med ca. 70 cm mellomrom (se punkt 3).

Klipp av løkken du laget i avgrensningskabelen, og kutt den utdratte guidekabelen. Ta den blå, medfølgende skjøtekontakten og før hver av de tre ledningene gjennom kontakten i hver sin åpning. Pass på at de føres helt gjennom. Klem sammen skjøtekontakten med en tang eller polygrip. Fest deretter kontakten med en ekstra klype, gjerne på utsiden av avgrensningskabelen.

Hvis hagen din er delt inn i flere soner der robotgressklipperen ikke kan gå imellom, for eksempel på grunn av grusganger eller trapper, kan flere soner opprettes. Disse merkes deretter også med avgrensningskabel, som kobles til hovedkabelen. Robotgressklipperen må da bæres mellom de forskjellige sonene.

Koble til kablene i ladestasjonen

Det er nå tre kabelender ved ladestasjonen: en fra guidekabelen og to ender fra avgrensningskabelen, en fra hver retning. Mål ut nok kabel så de når å bli festet i ladestasjonen. Fest de medfølgende tilkoblingskontaktene på kablene og klipp deretter av overflødig kabel.

Sett deretter tilkoblingskontaktene i ladestasjonen. Det er viktig at tilkoblingskontaktene til guidekabelen festes i riktig hull; kabelen som kommer fra venstre går i den angitte tilkoblingshullet, og den fra høyre går i det andre. Tilkoblingshullene for guidekabelen er merket.

Fest ladestasjonen

Når alle kablene er koblet til, er det på tide å feste ladestasjonen med medfølgende jordspyd. Fest ladesstasjonen vinkelrett mot plenens kant (og guidekabelen). Kontroller at ingen kabler ved tilkoblingen ligger løst og risikerer å bli brutt.

Koble til strømmen

Sett nå inn strømledningen i et nærliggende stikkontakt. Pass på at ingen strømledning ligger på klippeflaten til plenen. Nå kan klipperen lades og er snart klar til å klippe plenen din.

Begynn å klippe!

I løpet av den første tiden kan det være lurt å se hvordan klipperen oppfører seg i hagen; takler den alle hindringer eller er det et sted den ikke når? Gjør eventuelle justeringer i installasjonen.

Du finner alle våre robotgressklippere og pakker her.

Produkter brukt i artikkelen

Husqvarna Installasjonskit
2.099 kr
På lager

Relaterte artikler