Start / Hage / Vertikalsjærere & Moserivere

Vertikalsjærere & Moserivere

Med en vertikalskjærer eller moseriver får du glede av plenen din i det lange løp. Når du skjærer vertikalt slipper du inn luft og lys for god vekst.

Viser 24

av 43 produkter
Husqvarna
Husqvarna S 138C Vertikalskjærere

Husqvarna S 138C Vertikalskjærere

2 899 NOK
På lager
Side 1 av 2
12

Derfor bør du vertukalklippe plenen

Ugress, mose, gammelt gressklipp og utbredte gresstepper fjernes fra plenen ved vertikalskjæring. På denne måten tåler plenen også tyngre regnperioder bedre og luft/næringsopptaket forbedres på sikt. Gi plenen din en helsekur, kjøp en vertikalskjærer og gjør plenen til din egen grønne oase. Kjært barn har mange navn, vertikalskjærere kalles også luftere eller plenluftere.

Hvordan fungerer vertikalskjæring av plenen?
Som det naturlige samlingsstedet om sommeren er plenen utsatt for mye belastning. Når vi går, leker, sitter eller løper på det tette underlaget, kan det føre til at gressrøttene får syremangel. Ved bruk en vertikalskjærer skjærs grunne parallelle hakk i plenen. På denne måten luftes plenen og pakningen brytes opp. Sporene skal være i en dybde på ca. 10 millimeter med en avstand på ca. 30 millimeter. Vent med å skjære vertikalt til plenen føles fast å gå på, og gjenta igjen om høsten.

Fordeler med vertikalskjæring
Ugress og mose er lettere å feste på en svekket plen. Ved å vertikalskjære gressteppet tilføres nytt oksygen som øker gressets motstandskraft, samtidig som både mose og ugress rives opp sammen med gamle gressrester. Gressens forankring forbedres ved lufting, noe som gjør at vann lettere kan trenge ned i jorda og gressets muligheter for næringsopptak øker. Gressrøttene stimuleres av klyving og begynner å produsere sideskudd, som igjen fører til en tettere plen.

Velg riktig vertikalskjærer for plenen din
Vertikalskjærere finnes i en rekke ulike utførelser, felles for de du finner hos MKnorth er at de alle har roterende blad og at de er motordrevne. Vertikalskjæring er ellers en tung jobb. Utgå fra plenen din, jo større areal, desto mer effektiv modell bør du velge. For den virkelig store plenen er en MTD Optima 38 VO perfekt, den har 16 knivblad som skjæredybden enkelt kan justeres og har både knivvalse og fjærvalse samt oppsamler. Til villa- eller rekkehushagen kan du gå ned en modell, både MTD Optima 37VE og WOLF-Garten VA 346E har effektive kniver og kommer med både fjærvalse og knivvalse samt oppsamler. Vil du unngå unødvendige utslipp og støy finnes det elektriske varianter, som Husqvarna S138C og Gardena EVC 1000. Du stiller enkelt inn skjæredybden fra håndtaket og overbelastningsvern sørger for at arbeidet fortsetter uten avbrudd og unødvendig slitasje på motoren.

Omsorg i etterhånd
Når vertikalskjæreren har gjort jobben sin, er det tid for omsorg. Hvis vertikalskjæreren din ikke har oppsamler, er det på tide å rake sammen gammelt gress, mose og ugress som er revet av. Den kan da med fordel legges i komposten. Etter det er det på tide å toppdresse plenen, det er gjort for å forbedre holdbarheten til plenen og består av en blanding av sand og jord. Spred hauger med jord over plenen og rak dem deretter jevnt ut for å fylle hullene etter vertikalskjæreren. 2-4 liter toppdress per m² plen er en god mengde å sikte på. Støtt med nytt gress ved behov. Avslutt med å gjødsle plenen. Bruk gjerne en saktevirkende gjødsel for best resultat. Nå vil du merke resultater når grøntområdet vokser.